viernes, 31 de diciembre de 2010

Política fiscal


La política fiscal està formada per tres variables: la despesa pública, les transferències i els impostos. A través d'aquestes tres variables és com els governs centrals apliquen política fiscal segons el cicle econòmic en que ens trobem. És cert que la política fiscal està relacionada amb l'inflació i depenent del moment que ens trobem la utilitzarem d'una forma o altra.


A " grosso modo " la fórmula que utilitzarem i la més coneguda és:


Y = I + G + Tr , on:


Y: Renda disponible

G: Despesa pública

I: Impostos

Tr: Transferències


La política fiscal també està estratament relacionada amb dues variables com són el consum i l'estalvi, i és que la Renda disponible és igual al Consum + Estalvi. Seria interessant parlar de la propensió marginal a l'estalvi i la propensió marginal al consum, aquestes dues variables han de sumar 1. I és el % que cada família destina a l'estalvi i al consum respectivament.


Existeixen dos tipus de política fiscal, la expansiva i la contractiva.

Quan apliquem una política fiscal expansiva el que fem és augmentar la despesa pública i les transferències i reduir els impostos, això afectarà una variable de política monetària que és la quantitat de diner que hi ha en circulació i farà que augmenti el consum i disminueixi l'estalvi. Contrariament quan apliquem una política monetària contractiva el que fem és augmentar els impostos i disminuir la despesa pública i les transferències, això farà que disminueixi la quantitat de diner en circulació, per tant augmentarà l'estalvi i es reduirà el consum.

Lògicament en èpoques inflacionàries aplicarem una política fiscal contractiva i en èpoques d'inflació baixa una política fiscal expansiva.


Com molt bé sabem les polítiques expansives afavoreixen el creixement econòic d'una economia però sempre ha de ser sostenible i estar en conconrdança amb l'estabilitat de preus.


Fins aquí el meu apunt de política fiscal. ^^


No hay comentarios:

Publicar un comentario