sábado, 25 de diciembre de 2010

Una miqueta d'economia


Els tipus d'interés marcats pel Banc Central Europeu, amb sede a Frankfurt, tenen una importància rellevant en el funcionament de l'economia.


En èpoques inflacionàries es pugen els tipus d'interès per a que es produeixi una contracció de la demanda i hi hagi menys diner en circulació. Això suposa que les famílies destinaran més diners a l'estalvi i menys al consum. Aquests agregats macroeconòmics juntament amb la renda per càpita, el PIB, la despesa pública i les transferències formen el que s'anomena política fiscal, i la duen a terme els governs dels diferents països de la zona euro.


Tot i que el Banc Central europeu no pot canviar, ni modificar les polítiques fiscals, de retruc i amb l'aplicació de polítiques monetàries si que ho pot fer. Què modifiquen les polítiques monetàries...? Pel capbaix la quantitat de diners que es mou en l'economia, tot i que són moltes les variables que queden afectades com són els tipus d'interès, el tipus de canvi i el defícit comercial per exemple.

Les mesures que dur el banc central europeu només poden afectar els tipus d'interès. Si aquest puja la demanda agregada disminuirà, això farà que hi hagi menys consum i més estalvi i directament farà que hi hagi menys diners circulant en l'economia, això és una " política monetàroa restrictiva ". Contrariament si els tipus d'interès baixen farà que la demanda agregada augmenti, això farà que hi hagi més consum i menys estalvi, tot a l'hora injectarà més diners a l'economia, seria una "política monetària expansiva".


Aquest és un petit apunt de l'economia en la zona EURO.


Moltes gràcies!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario